Lecturiada

Structurată în jurul unor preocupări permanente pentru lectură, a discuţiilor despre lectură, despre drepturile cititorului, Lecturiada a debutat la Liceul Teoretic “Bogdan- Vodă” din Vişeu de Sus, marti, 20 octombrie 2010 şi se va întinde pe parcursul întregului an şcolar 2010/2011. Printre participanţii prinşi în mrejele lecturii s-au numărat elevi care, fie au mai făcut parte din cercuri de lectură, fie au fost participanţi direcţi la Concursul Naţional “G. Călinescu” sau “Ionel Teodoreanu”, ai concursurilor de poezie, proză scurtă şi eseu, fie cititori motivaţi de gustul pentru lectură.

Activitatea coordonată de profesoarele Ligia Greta Buzsor şi Monica Maria Grad a debutat cu câteva discuţii şi chestionare prin intermediul cărora a fost abordată problematica influenţei lecturii în viaţa umană şi a drepturilor fiecărui cititor. Răspunsurile elevilor au fost confruntate cu “Drepturile imprescriptibile ale cititorului”, formulate de Daniel Pennac. Printre acestea se numără: dreptul de a nu citi, dreptul de a sări peste anumite pagini, dreptul de a nu termina o carte, dreptul la bovarism (boală textual transmisibilă) etc.

Întâlnirile viitoare urmează să fie coordonate tematic, să surprindă diferite paliere ale lecturii, niveluri de interpretare şi integrare a lecturii în viaţa umană, de (re)descoperire a plăcerii fundamentale a lecturii. De asemenea să organizeze activităţi diversificate pentru receptorii pasionaţi de literatură: concursuri, dezbateri, joc de rol, proiecţii, sloganuri pro lectură, exercitii creative.

Prin urmare toamna Lecturiadei a debutat sub semnul nevoii de lectură într-o lume grăbită, preocupată de griji cotidiene, dar având valoarea unei călătorii şi a unui popas într-o lume în care cititorul îşi poate asuma propriile legi, sentimente, iluzii, visuri, care nu sunt numai ale sale, ci aparţin zestrei umanităţii, realizând astfel o comunicare cu “departele” nostru- scriitorul şi lumea imaginată.