Let's Do It, Romania! la Viseu de Sus

Sâmbătă, 25 septembrie, s-au adunat la ora 8:30 , în cadrul campaniei naţionale de voluntariat “Let`s do it, Romania!”, în oraşul Vişeu de Sus câteva grupe formate din voluntari- cetăţeni ai oraşului, elevi ai şcolilor din oraş, însoţiti de dascălii lor, jandarmi , lucrători ai SC Vital S. A. şi Herodot , organizaţi toţi pe traseele de mormane depistate anterior şi coordonaţi de către reprezentantul Parcului Natural “Munţii Maramureşului”- ing.Anton Brener care a coordonat organizarea echipajelor şcolare , repartizarea acestora pe zone şi mormane, echiparea lor cu saci menajeri şi mănuşi, monitorizarea activităţilor desfăşurate până la ora 15:00.

Astfel, grupele formate din minim 5 membri au fost echipate cu saci menajeri , mănuşi şi buline autocolante pentru a indica tipul de deşeu colectat şi depozitat la căi de acces pentru a fi preluat de către firma de salubrizare.
Instructajul elevilor adunaţi în faţa Liceului Teoretic “Bogdan – Vodă” din localitate a fost asigurat de către profesorul de biologie Nicolae Mocanu, acesta subliniind importanţa acţiunii, beneficiile pentru comunitatea locală, câteva reguli de organizare şi conduită- de la echipamentul necesar până la durata actiunii- urmând ca profesorii care au însoţit grupele formate din elevi, să le dea la rândul lor sarcini în fiecare echipă. Astfel încât, echipele de la şcolile gimnaziale şi liceale să acopere câteva zone importante cum sunt malurile râurilor Vaser şi Vişeu pe care majoritatea deşurilor a fost reprezentată de peturi şi urmări ale inundaţiilor din anii trecuţi, fie adevărate mormane de gunoi aruncate din pură indolenţă şi neglijenţă. Grupa formată din elevii Şcolii de Arte şi Meserii Nr. 4 a acoperit zona râului Vaser, pe malurile căruia au fost amplasate numeroase mormane . Cele ale Şcolii Generale cu clasele 1-8 Nr. 7 au acoperit zona denumită Arşiţa, pe malul râului Vişeu, cele ale Grupului Şcolar Vişeu de Sus malurile râului Vişeu din cartierul Ţipţerai, iar cele ale Liceului Teoretic “Bogdan- Vodă´” au curăţat calea ferată paralelă cu râul Vişeu şi malurile acestuia de la confluenţa sa cu râul Vaser şi perimetrul digului , respectiv în zona noii săli de sport a oraşului. Echipele liceene au avut ca lideri pe profesorii: Nicolae Mocanu , Maria Pop ( profesori de biologie şi educaţie pentru sănătate) şi Maria Monica Grad ( limba şi literatura română), iar cele gimnaziale au fost conduse de către profesorii de biologie şi educaţie pentru sănătate Marilena Şandru şi Adriana Vasilache. 

Dacă iniţial reacţia multor trecători a fost una de stupoare şi chiar de invective răutăcioase, pe parcurs participanţii au fost felicitaţi şi încurajaţi de către simpli trecători, de angajaţi ai firmelor din zonele curăţate, însă nu au răspuns din păcate invitaţiei elevilor de a da o mână de ajutor. Dacă cei mici au fost în principal motivaţi de dobândirea unor tricouri cu însemnele campaniei şi de concurenţa pentru cel mai harnic şi cei mari s-au amuzat de varietatea peturilor de la gama produselor alcoolice ( deja clasicele sticluţe de la spirtul sanitar “Mona”) , până la cutii de la bere şi diverse băuturi tari şi nu în ultimul rând adevărate colecţii de încălţăminte uzată, cutii de la creme, produse cosmetice şi alte “delicase”. Deşi au inclinat să creadă că puţini sunt cei care ţin la a face curat mediul în care trăieşti, au fost mândri de propriile realizări, dovedind prin acest act de voluntariat deschiderea firească spre atitudini de cetăţeni responsabili, de civilitate şi responsabilitate, servind astfel un exemplu extrem de elocvent si pozitiv de igienizare a mediului înconjurător, dovedind reale calităţi de comunicare şi cooperare .
Prin cei aproximativ 250 de voluntari care au strâns câteva sute de saci menajeri cu gunoaie într-o singură zi se realizează astfel un pas extrem de lăudabil şi important pentru spiritul de civilizaţie ce există şi se manifestă lesne şi într-o comunitate mică, însă destul de responsabilă , a oraşului Vişeu de Sus.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu