Evenimente culturale la Vişeu de Sus : 

                   Expo- Vişeu şi lansarea  cărţii-album « Pelerinaj 

                                    religios- leac pentru suflet »

            Astăzi, 17. 04. 2013, în sala Centrului Internet din cadrul Bibliotecii Orăşeneşti locale, Centrul Cultural-Social a invitat consumatorii de artă la două evenimente culturale importante : Expo- Vişeu, expoziţie de pictură realizată de artişti plastici locali şi Lansarea cărţii-album « Pelerinaj religios- leac pentru suflet » , realizat de d-l profesor Aurel Ghilezan.
Amfitrionii evenimentelor au fost : Anuţa Pop, director al Centrului Social-Cultural din Vişeu de Sus, consilierul primarului- d-na Ramona Fărâmă , profesorii de arte plastice : Ghertruda Zsegora,  Eva Malintz şi poetul Gavril Ciuban, bibliotecar.
            Evenimentul a fost deschis de către d-şoara director Anuţa Pop, care a prezentat programul şi invitaţii expoziţiei de arte plastice, valoarea estetică  a lucrărilor reunite în această expoziţie de grup ce reuneşte lucrările unor artişti plastici din zona Vişeu- Borşa, expoziţia fiind deschisă şi de acum înainte vizitatorilor interesaţi de a contempla şi aprecia creaţiile acestora. Astfel, expoziţia cuprinde lucrări ale unor artişti plastici precum : Ioan Mihali, Robert Balog, Dan Bărcan, Nicolae Caţavei, Maria Curtuiuş, Elisabeta Klanicza, Bertalan Kovacs, Lidia Elena Cozma, Eva Malintz şi, nu în ultimul rând, Ghertruda Zsegora, profesor de arte plastice la Liceul Teoretic « Bogdan- Vodă », din localitate.
            Totodată, evenimentul a fost moderat şi de d-na consilier Ramona Fărâmă, care a subliniat în discursul domniei sale seriozitatea demersului cultural, sprijinul administraţiei locale pentru promovarea valorilor culturale locale, deseori confruntate cu anonimatul şi complexul provincial, încurajând tinerii să ia iniţiativă şi să pună în aplicare ideile şi proiectele personale pe care le pot promova în cadrul Centrului Social Cultural, care-şi propune să vină în sprijinul iniţiativelor culturale locale. De asemenea, d-na consilier şi-a manifestat admiraţia şi a salutat demersurile creative ale artiştilor plastici zonali, subliniind că arta reprezintă în fond, o dăruire de sine a oricărui artist, care-şi expune cu generozitate în creaţia sa « bucăţele din sufletul său », menite să dăinuie în contrast cu natura efemeră a modelelor pictate.            
             O altă prezentare din partea artiştilor plastici de această dată, a fost realizată de d-na Eva Malintz care a amintit în discursul său eforturile locale numeroase atât pe plan artistic, cât şi susţinerea tinerelor talente care au urmat nu numai licee de artă, dar şi Facultatea de Arte plastice şi design, respectiv Academia de arte plastice. Mulţi dintre tinerii vişeuani, şi nu numai, s-au numărat astfel printre viitorii şi actualii studenţi ai acestor instituţii superioare de prestigiu amintite, fiind prezenţi în expoziţii tematice la nivel judeţean şi naţional şi promovând astfel calitatea actului artistic local. Prezentarea acesteia a fost continuată de d-na profesor Ghertruda Zsegora, profesor de arte plastice la Liceul Teoretic « Bogdan- Vodă » din Vişeu de Sus, aceasta evidenţiind tehnicile cu care tinerii sunt familiarizaţi la şcoală, mulţumind prezenţei elevilor săi la expoziţie. În plus, aceasta a amintit că realizările culturale plastice remarcabile continuă în localitate, evidenţiind premiile elevei Alexandra Faltin la concursurile de specialitate şi continuitatea realizată de elevii liceului din localitate, deveniţi studenţi la facultăţile de profil.
             Un alt moment notabil l-a constituit prezentarea lucrărilor artiştilor locali, poetul bibliotecar Gavril Ciuban realizând în acest sens o reliefare a activităţii culturale întreprinse de artistul Ioan Mihali, punctele forte, trăsăturile şi tehnicile predilecte ale creaţiei sale artisice. De asemenea, artiştii plastici locali i-au invitat pe vizitatori să se bucure de creaţiile lor şi să urmărească evenimentele culturale locale.
             Evenimentul a fost urmat de lansarea de carte a profesorului Aurel Ghilezan- cartea-album « Pelerinaj religios- leac pentru suflet » fiind prezentată de protopopul de Vişeu Grigore Andreica, urmat de poetul bibliotecar Gavril Ciuban, profesorul Ioan Ţelman, muzeograful Iuliu Copândean, de d-şoara director Anuţa Pop, de d-na consilier Ramona Fărâmă şi mulţi alţi invitaţi. Dacă protopopul Andreica a subliniat valoarea experienţei spirituale a pelerinajelor realizate, minuţiozitatea şi tenacitatea profesorului Aurel Ghilezan în adunarea detaliilor locaţiilor, monumentelor şi operelor arhitectonice, culturale şi patrimoniale vizitate, d-l profesor Ioan Ţelman a pus în valoare valoarea intrinsecă a fiecărei experienţe, a întâlnirii cu marile capodopere ale arhitecturii europene în pelerinajele realizate şi, nu în ultimul rând, efortul asiduu al autorului, care a adunat cu minuţiozitatea şi fineţea unui bijutier detaliile esenţiale ale obiectivelor vizitate şi a realizat ilustraţia cărţii prin pozele de o calitate remarcabilă. De asemenea, a îndemnat pe cei prezenţi să nu ezite în a realiza la rândul lor pelerinaje în locuri atât de speciale şi unice în lume, punând în valoare totuşi faptul că pentru toate acestea e nevoie de trei lucruri fundamentale :de voinţă, de timp şi de disponibilitate materială, lucruri indispensabile unui amator de experienţă spirituală inegalabilă.
             Autorul însuşi, d-l profesor Aurel Ghilezan, a prezentat în discursul său intenţia cărţii sale şi anume importanţa şi valoarea unor experienţe spirituale cu totul şi cu totul unice în viaţa unui om- pelerinajul . Acesta a ilustrat astfel impresiile de vizitator şi contemplator al unor biserici şi mănăstiri din Europa Occidentală (Ungaria, Austria, Elveţia, Germania, Franţa, având ca punct central rugăciunea comună în comunitatea de la Taize din Franţa şi la ceas de seară, la Medjugorje) şi pelerinajul ca experienţă inestimabilă la Ierusalim. A amintit de asemenea ghidajul valoros al preotului Milan Bălan, cel care i-a ajutat pe pelerini în interiorizare, în crearea unei stări de meditaţie şi reflecţie şi de asemenea în înţelegerea rugăciunii ca o cale de întâlnire, de comunicare şi « cuminicare «  cu divinitatea.
            Dincolo de experienţele zilnice, preocupările noastre cotidiene pragmatice şi finalităţile lor, evenimentele de astăzi au pus în valoare oaza de spiritualitate şi talent local, de valoare şi sensibilitate prin două evenimente culturale care au avut ca finalitate întoarcerea fiinţei umane către sine şi către sufletul său, în detrimentul preocupărilor cotidiene exterioare.
           


 Autor : Monica Maria Grad, profesor de limba şi literatura română la
                                      Liceul Teoretic « Bogdan- Vodă », Vişeu de Sus




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu